aluminium tuinmeubelenAluminium tuinmeubelen zie je steeds meer in de Nederlandse en Belgische tuinen verschijnen. Niet alleen omdat het strakke design van tuinmeubelen van dit materiaal super trendy zijn, maar ook zeker vanwege de gebruikersvriendelijke eigenschappen. Zonder veel werk aan onderhoud kun je jaren lang plezier hebben van jouw aluminium tuinmeubelen.

Eigenschappen aluminium tuinmeubelen

Aluminium is een metaalsoort met veel handige eigenschappen die het materiaal ideaal maakt voor tuinmeubelen. Allereerst is het materiaal zeer sterk. Dit zou je in eerste instantie misschien niet verwachten, omdat het materiaal zo licht is. Wanneer je aluminium vergelijkt met staal kun je er het volgende over zeggen: aluminium is 2x minder sterk dan staal, maar wel 3x lichter. Hieruit kun je dus concluderen dat de gewicht-sterkte verhouding van aluminium zeer goed is. Een aluminium loungeset is gemakkelijk verplaatsbaar, omdat het zeer licht is. En omdat het dus erg sterk is, wordt dit materiaal ook veel gebruik voor het binnenframe van wicker tuinmeubelen. Ondanks dat het wicker vlechtwerk om het frame heen gevlochten zit, is het frame toch vaak gekleurd met een poedercoating. Hierdoor valt het frame zo min mogelijk op. Daarnaast zie je tegenwoordig steeds vaker parasols, waarvan hun baleinen en stok gemaakt zijn van aluminium. Vroeger waren parasol stokken vaak van hout, wat een parasol ontzettend zwaar maakte. Nu zijn parasols een stuk lichter en kun je jouw parasol makkelijker opbergen wanneer je hem niet gebruikt. Uiteraard zit er ook een nadeel aan het lichte gewicht. Wanneer er een harde wind op komt zetten, schuiven de tuinstoelen over het terras. Het is daarom raadzaam de lichte tuinmeubelen op te bergen wanneer het gaat waaien.

aluminium loungesets

Je hoort regelmatig dat aluminium niet roest, maar dat is een fabel. In de praktijk roest aluminium zelfs nog sneller dan ijzer. Echter krijgt aluminium een andere soort roestlaag op de oppervlakte.  Je ziet het niet echt en het is ook niet schadelijk. Roest ontstaat wanneer een metaalsoort blootgesteld wordt aan de combinatie van zuurstof en water. Op ijzer ontstaat er bij die blootstelling een bruin-oranje korrelige roestlaag. Deze roestlaag laat zuurstof door naar het gezonde ijzer. Hierdoor blijft het roest proces maar doorgaan en blijft de kwaliteit van het metaal afnemen. Dit gaat in principe net zo lang totdat het ijzer helemaal doorgeroest is. Bij aluminium gaat het oxideren anders. De oxide laag die op het oppervlak ontstaat, is zo dicht, dat het uiteindelijk juist een super sterk pantser vormt. Dit pantser laat geen zuurstof meer door, waardoor het oxideren direct stopt. De corrosie vormt dus juist een natuurlijke beschermlaag op aluminium, in plaats van dat het schade aanricht. De corrosie valt ook niet zo erg op als bij ijzer, maar kan wel enigszins vlekkerig worden. Dit voorkom je door jouw tuinmeubel bijvoorbeeld een (gekleurde) poedercoating te geven. Zo'n beschermlaag zorgt ervoor dat jouw aluminium tuinmeubel goed bestand is tegen allerlei weersomstandigheden, zoals regen, wind of sneeuw. Je kunt dan dus gerust jouw aluminium ligbed meenemen naar het strand, zonder dat je bang hoeft te zijn dat het zoute water het materiaal aantast.

aluminium ligbedden

Dankzij deze goede eigenschappen kun je jaren lang buitenplezier hebben van jouw aluminium tuinmeubelen. Het is wel belangrijk dat je jouw tuinmeubelen gebruikt waar ze voor bedoeld zijn. Logisch natuurlijk, maar tuinstoelen van dit materiaal zijn bijvoorbeeld niet goed bestand tegen wiebelen op de achterpoten of zitten op de armleuningen. Daarnaast is het juiste onderhoud van belang, wanneer je de levensduur van jouw aluminium tuinset wilt vergroten.

Onderhoud van aluminium tuinset

In principe heeft een aluminium tuinset weinig onderhoud nodig om toch mooi en sterk te blijven. Daarnaast is zo'n tuinset heel makkelijk op te bergen, omdat het materiaal zo licht is.

Zoals hierboven uitgelegd, heeft aluminium goede weerbestendige eigenschappen. Zoals alle buitenmeubelen wordt jouw tuinmeubel vuil van het buiten staan. Dit vuil kun je verwijderen met warm water, allesreiniger en een spons of zachte borstel. Gebruik geen materialen als schuursponzen of harde borstels. Hierdoor kunnen er krassen in het frame ontstaan. Het is verstandig om af en toe het aluminium met een speciale aluminum cleaner schoon te maken. Met een speciale protector zorg je er voor dat het vuil minder makkelijk hecht aan het materiaal. Het is daarnaast raadzaam jouw tuinmeubelen onder een tuinmeubelhoes te plaatsen wanneer je het een poosje niet gebruikt. Je beschermt hiermee niet alleen tegen vocht en vuil, maar ook tegen UV-straling. Dit is erg belangrijk, omdat UV-straling het aluminium op lange termijn een doffe kleur kan geven. De tuinmeubelhoezen zijn er in allerlei formaten. Van complete loungesets en tuinsets, tot losse hockers, parasols, bbq's of tuinkussens.

tuinmeubelhoes

Sfeervolle aluminium loungeset

Een aluminium loungeset zorgt vaak voor de ideale sfeer in jouw tuin. Bij een moderne tuin zijn strakke tuinmeubelen perfect en dat is precies wat de meeste aluminium loungesets zijn. Strak en recht. Een mooie aluminium hoek loungeset past daarom al gauw op een modern terras. Loungesets van wicker of teakhout hebben vaak een wat natuurlijke uitstraling. Hierdoor zijn de loungesets van deze materialen vaak geschikter voor een mediterrane tuin of een landelijke franse tuin. Hieronder volgt wat inspiratie van sfeervolle aluminium tuinmeubelen, zoals loungesets, ligbedden, tuinsets en parasols.

pinacolada loungeset

leco ligbed bird

ricci bistro tuinset

falcon stokparasol