parasol schoonmakenEen parasol is een populaire zonwering. Maar deze zonwering kan na verloop van tijd behoorlijk groen aanslaan of er erg vies uitzien. Als dit is gebeurt, hoe maak je dan jouw parasol weer helemaal schoon? Hier volgen 5 handige tips over hoe je jouw parasol kunt beschermen en schoonmaken.

Beschermen en schoonmaken van het parasoldoek

Tip 1 - Routine

Maak van het schoonmaken van jouw parasol een routine. Dit hoeft niet veel tijd te kosten. Verwijder na gebruik stof en vuil van het parasoldoek met een droge zachte borstel. Hierdoor blijft de parasol in goede conditie. Strijk, stoom of centrifugeer een parasoldoek nooit! Maak er verder een gewoonte van dat je de parasol altijd inklapt wanneer je even weg bent of er geen gebruik van maakt. Zo voorkom je dat eventuele wind de parasol kan beschadigen. Laat de parasol verder ook niet open staan bij regen. Een speciale waterdichte parasol kan wel tegen een zomers buitje, maar is nog steeds niet bedoeld om als paraplu te gebruiken. Klap deze daarom ook in bij harde regen.

Tip 2 - Wassen met schoonmaakmiddel

Bij vrijwel alle parasols is het doek geïmpregneerd, dus wanneer je het té goed schrobt, zal de beschermende laag weggaan. Maak daarom gebruik van speciale parasol onderhoudsmiddelen. Spray het oppervlak in met een schoonmaakmiddel. Laat het middel ongeveer 30 seconden intrekken. Verwijder nu het vuil met de bijgeleverde scrub-spons. Spoel het doek vervolgens af met schoon water en laat de parasol goed opdrogen in het zonnetje.

Tip 3 - Wassen met milde zeep

Schoonmaken met een milde groene zeep oplossing is ook mogelijk. Let er wel op dat je de allesreiniger of bleekmiddel lekker in de kast laat staan! Het gebruik van deze middelen bij het schoonmaken van een parasoldoek kan onherstelbare beschadiging veroorzaken, zoals verkleuring van het doek. Leg het doek van de parasol in een badkuip of een grote teil. Maak hierin een sopje met de milde zeepoplossing en laat het parasoldoek een poosje weken. Spoel het daarna uit met lauw water en laat het doek drogen in de zon.

Tip 4 - Afspoelen

Open de parasol en maak hem helemaal nat met de tuinslang. Gebruik absoluut geen hogedrukspuit! Dit kan de vocht- en vuilwerende coating van de parasol aantasten. Wanneer je het parasoldoek volledig nat gemaakt hebt, wrijf je hem zachtjes in met een milde zeepoplossing (gemixt met lauw water). Schrob het parasoldoek daarna zachtjes schoon en spuit deze helemaal schoon met de tuinslang. Laat het doek drogen in de zon. Een extra tip: houdt het weerbericht in de gaten, zodat het doek snel weer droog is. ;-)

Tip 5 - Beschermen

  • Behandel het doek van jouw parasol met een speciaal protectie middel. Zorg dat het parasoldoek goed schoon is voordat je een beschermmiddel gebruikt. Was bijvoorbeeld het doek eerst, zoals hier boven beschreven. Laat het doek vervolgens goed drogen voordat je het parasol beschermmiddel gebruikt. Schud de fles met de vloeistof goed. Breng vervolgens een laag aan op het schode, droge doek, totdat het hele doek doorweekt is. Breng deze laag aan met de bijgeleverde doek. Laat het doek vervolgens goed drogen. Voor optimale bescherming kun je de behandeling herhalen.
  • Berg de parasol op in een speciale beschermhoes op een droge, beschutte plek. Zorg dat je dit alleen doet met een droge parasoldoek. Anders kunnen er blijvende vlekken, kringen of zelfs verkleuringen op komen. Een beschermhoes houdt de parasol niet alleen vrij van stof en vuil, het beschermt ook tegen ongedierte die graag tussen een parsoldoek kruipen om droog te kunnen overwinteren.

Behandeling van verschillende soorten parasolframes

Parasol met hardhouten frame

Bij hout treedt er vrijwel altijd kleurverandering op. Hierdoor krijgt jouw parasol een eigen uiterlijk. Hout is eenvoudig te onderhouden. Dit doe je door het frame twee keer per jaar even te soppen met soda of groene zeep in warm water. Je kunt het hout beschermen tegen krassen en andere beschadigingen door het met een zachte doek in te wrijven met een meubel beschermmiddel.

Parasol met aluminium frame

Een aluminium frame is te behandelen met een mengsel van lauw water en een niet-agressief reinigingsmiddel. Aluminium roest niet en is dus ontzettend prettig in het onderhoud.

schoonmaakspullen

Parasol schoonmaken - Zo doe je dat!