wat-is-teakhout Wist je dat teakhout een van de meest populaire houtsoorten is voor tuinmeubelen? Maar wat maakt dit type hout dan zo geschikt voor buitengebruik? Misschien wist je wel dat teakhout na verloop van tijd van nature grijs wordt, maar wist je ook dat je dit proces kunt versnellen of juist tegen kunt gaan? Daarnaast zorgt het juiste onderhoud voor langer plezier van jouw teak tuinmeubelen, maar wat is dat dan, juist onderhoud? In dit artikel krijg je antwoord op al jouw teakhout vragen.

Wat is teak?

Allereerst geven wij antwoord op de vraag: wat is teak? Teak is een houtsoort, afkomstig van de teakboom uit Zuidoost-Azië. Een teakboom kan wel 40 m hoog worden en 4 m dik. Tegenwoordig wordt de teakboom in tropische gebieden over de hele wereld geplant. Dit, om de toenemende vraag naar teak op te vangen en de bedreiging van de natuurlijke groeiplaats van de teakboom tegen te gaan. Dit zorgt voor grote verschillen in bijvoorbeeld de hardheid of kleur van teak. Ben je opzoek naar de aller beste kwaliteit teak, dan moet je teak uit Oost-Java hebben.

Teakhout is een wat vettige houtsoort. Tussen de nerven bevindt zich een bovengemiddelde hoeveelheid olie, kalk en hars. Dit zorgt ervoor dat teak van nature enigszins waterafstotend is en dat het hout minder snel uitdroogt dan de gemiddelde houtsoort. Uitermate geschikt voor buitengebruik dus. Wil jij de vettigheid van jouw teak tuinmeubel testen? Kies dan een plekje van jouw tuinmeubel en schuur dat op. Je ziet het plekje lichter en doffer worden. Vervolgens pak je een stuk karton en 'schuur' je het plekje met het karton. Door de wrijving wordt het hout warm en komt er een beetje vet naar buiten. Je zal zien dat het nu niet lijkt alsof je dat plekje van jouw tuinmeubel ingevet hebt!

Robuust teak hout bewerkingen

Naast de teaksoort, hebben de teak hout bewerkingen grote invloed op de uitstraling van het tuinmeubel en kun je een robuuste uitstraling creëren. De eerste manier is teakhout dat geborsteld is. Geborsteld teakhout wordt ook wel Kasar hout genoemd. Het teak wordt geborsteld door staalborstels. Hierdoor worden de zachte houtstukken verwijderd en komt de structuur meer naar voren. Dit geeft het nieuwe teak toch een robuuste uitstraling. Een andere veelvoorkomende bewerking is gerecycled teak. Het teakhout is meestal afkomstig van oude boten, gebouwen of bielzen van spoorwegen wereldwijd. Teakhout slijt amper, dus kan de lokale bevolking het gemakkelijk doorverkopen. Een maatschappelijk verantwoord houten meubelstuk dus! Het mooie van gerecycled hout, is dat je de gebruikssporen nog kunt zien; gaten van spijkers, krassen, en een gave, doorleefde overall uitstraling.

Teakhout onderhoud: vergrijzen of bruine kleur behouden?

Bij teakhout onderhoud moet je eerst de keuze maken of je het hout wilt laten vergrijzen of dat je de bruine kleur wilt behouden. 'Vers' teakhout heeft een warme bruine kleur, maar gaat na verloop van tijd vergrijzen. Het proces van vergrijzen is een reactie van het kalk in teak met zuurstof en zonlicht. Dit proces kun je zijn gang laten gaan, versnellen of juist tegengaan. Daarom is het belangrijk dat je van te voren bedenkt welke kleur jij wenst dat jouw teakhout tuinmeubelen worden. Vervolgens kun je de nodige onderhoud toepassen, zodat jij jouw teakhout tuinmeubelen doet stralen.

Teakhout vergrijzen

Besluit jij dat je het teakhout wilt laten vergrijzen, dan sta je voor nog een keuze: laat je het teak zijn gang gaan in het vergrijzen, of wil je het proces versnellen? Het natuurlijke proces begint bij intensieve blootstelling aan zonlicht en duurt ongeveer 4 jaar. Je hebt er dus eigenlijk geen omkijk naar. Echter is de verweerde grijze uitstraling erg populair, dus veel mensen willen niet 4 jaar wachten op die look. Gelukkig zijn er verschillende trucjes die er voor zorgen dat teakhout sneller vergrijst:

  • Vergrijzingmiddel
  • Met een vergrijzingmiddel zorg je dat het natuurlijke proces van vergrijzing versnelt. Je gebruikt een vergrijzingsmiddel als volgt. Maak eerst het teakhout goed schoon. Let er op dat je het hout hierbij niet beschadigd. Gebruik een speciale teak cleaner, zodat je de natuurlijke beschermlaag niet aantast. Breng teak vergrijzer aan op het teak, en zie hoe het hout binnen 1 uur al grijs kleurt. Voor optimale bescherming van het teak, behandel je het teak vervolgens met teak protector. Al deze onderhoudsmiddelen zorgen er samen voor dat jouw teakhout tuinmeubel nog langer meegaat. Herhaal de behandeling 2 tot 3 keer per jaar voor optimaal resultaat.
  • Een nadeel van vergrijzingsmiddel is dat het relatief vlek gevoelig is. Ga daarom nauwkeurig te werk en zorg dat er geen oude lak of was resten op het hout zijn blijven zitten.
  • Vergrijzen met boenwas, vernis of verdunde verf
  • Met boenwas, vernis of verdunde verf, behandel je het hout met een gekleurde transparante vloeistof. Het voordeel hiervan is dat je dus zelf de kleurtint kunt kiezen die jij mooi vindt. Boenwas is vlekgevoelig. Breng daarom rustig en gelijkmatig een laag aan op het te vergrijzen oppervlak.

Bruine teakkleur behouden

Kies je er voor dat jouw teak tuinmeubelen hun bruine teakkleur moeten behouden, dan moet je rekening houden met intensiever onderhoud. Het hout moet (half)jaarlijks behandeld worden met een teakhout beschermer. Je kunt hiervoor ook tuinmeubel- of teakolie gebruiken. Let er dan wel op dat het olie, speciaal voor buitenmeubelen is. Breng deze bescherming pas aan, wanneer je al het vuil van het meubelstuk afgeborsteld hebt met een beetje water. Zorg ervoor dat het hout goed droog is voordat je de eerste laag van het beschermmiddel aanbrengt. Eens per jaar moet je het hout een grondige schoonmaakbeurt geven met een teakhout schoonmaakmiddel. Dit schoonmaakmiddel maakt het hout op een milieuvriendelijke manier schoon. Bij hardnekkige plekken kun je het hout een beetje opschuren met een schuurpapiertje, voordat je het behandeld met de teak protector. Het is belangrijk dat je dan in de richting van de nerf schuurt. Houd er wel rekening mee dat het hout wat lichter wordt op de plek waar je geschuurd hebt.

Vergrijst teak tuinmeubel weer bruin maken

Is jouw teak tuinmeubel al vergrijst, maar wil je liever die bruine kleur weer terug? Bruin maken kan! Je kunt natuurlijk een laag verdunde bruine verf aanbrengen, maar het kan ook op een natuur vriendelijkere manier. Schuur het teak tuinmeubel een beetje op met een schuurpapiertje. Schuur altijd in de richting van de nerven. Maak het daarna goed schoon. Gebruik hierbij de teakhout reiniger. De teakhout reiniger heeft een grote bijdrage in het kleurherstel van het hout. Breng na de behandeling de teakhout protector aan, zodat het hout beter beschermt is tegen weersinvloeden en minder snel verkleurt. Herhaal dit proces eventueel totdat het gewenste resultaat bereikt is. Wanneer het hout eenmaal mooi bruin is, hoef je er alleen nog maar voor te zorgen dat het zijn warme bruine kleur ook behoudt.

  • Hier onder staat een handig overzicht die je kan helpen bij het onderhouden van jouw teakhouten tuinmeubelen.
  • onderhouden teakhout
  • Schoonmaaktip:
  • Na verloop van tijd worden buitenmeubelen vuil en kan het zijn dat jij jouw teak tuinmeubel wilt schoonmaken. Gebruik bij nieuwe teakhouten tuinmeubelen altijd een zachte borstel, zodat je de natuurlijke waslaag niet verwijdert. Bij oudere tuinmeubelen kun je gerust een harde borstel gebruiken om het goed schoon te maken. Soda en groene zeep hebben een zachte natuurlijke eigenschap, wat ze zeer geschikte schoonmaakmiddelen maakt.
  • En heel belangrijk: gebruik nooit een hogedrukspuit! Omdat het water met zo'n kracht op het hout gespoten wordt, spuit je de oliën tussen de nerven vandaan. Deze oliën zijn cruciaal om het hout gezond te houden en er voor te zorgen dat het niet uitdroogt. Zonde als je dus zelf die vetten weer moet aanbrengen met tuinmeubel olie, terwijl teak het van nature in zich heeft.