tuinverlichting tips In de zomer kan het nog lang lekker warm zijn in de avond, ook wanneer de zon al lang onder is. Niet is lekkerder om nog even na te tafelen of te ontspannen in de tuin. In het donker is dat niet echt gezellig. Breng daarom licht in jouw tuin met tuinverlichting. Maar welke vorm van tuinverlichting past bij jouw tuin? En waar kun jij het beste de buitenlampen plaatsen? Lees de tips en breng niet alleen licht, maar ook sfeer en comfort in jouw tuin.

Doel van tuinverlichting

Wanneer je jouw tuin wilt verlichten voor de zomeravonden, bedenk dan eerst wat het doel van de tuinverlichting is. Wil je voldoende licht om een spelletje te spelen of een boek te lezen? Kies dan voor een plaatselijke sterke lichtbron. Parasolverlichting is hier zeer geschikt voor. Deze parasol-accessoires hang je in jouw parasol, zodat jouw tafel leeg blijft. Ideaal om de zomeravond te verlengen. Een andere vorm van praktische verlichting zijn bijvoorbeeld lampen bij de oprit, langs het tuinpad of bij de deur. Het is dan handig dat die tuinverlichting wat fel is, maar niet verblindend. Wil je ook graag sfeerverlichting aanbrengen in de tuin? Kies dan voor wat zachtere accentverlichting. Zachte verlichting ziet er niet alleen sfeervol uit, het kost ook minder stroom dan fel licht. Breng hier en daar tuinverlichting aan, maar niet te veel. Een contrast tussen licht en donker zorgt namelijk voor het mooiste effect. Kies punten in de tuin waar je de nadruk op wilt leggen, bijvoorbeeld een leuke plantenbak, sfeervolle boompjes en beplanting, een mooie muur of schutting of andere tuindecoratie. Plaats hier een buitenspot onder en laat de mooiste punten van jouw tuin stralen. Zo kan je vanaf jouw loungebank nog lang genieten van jouw schitterende tuin.

Type buitenlamp

Allereerst is het belangrijk om te beslissen wat voor type buitenlamp je wilt. Wanneer je van onder af iets wilt verlichten, is een grondspot erg mooi. Grondspots zie je tegenwoordig veel in tuinen, omdat zij echte sfeermakers zijn. Langs een tuinpad zijn inbouwspots of lantaarns populair. Zo kun je ook in het donker zien waar loopt en krijgt jouw donkere tuin een warme, welkome uitstraling. Muurverlichting zorgt ervoor dat niet alleen de tuin, maar ook jouw huis mooi uitkomt in het donker. Hieronder kort op een rijtje welke types buitenlampen je hebt, met de belangrijkste voor- en nadelen:

  • - Led verlichting: gaat jaren mee en verbruikt over het algemeen weinig stroom, maar is het duurst om aan te schaffen.
  • - Solar verlichting: is milieuvriendelijk, maar levert geen hoge lichtopbrengst op.
  • - 240 Volt verlichting: hierin bestaat de meeste keuze, de lichtopbrengst is groot en de lampen kunnen meteen worden aangesloten. Let wel op: de kabels moeten minstens een halve meter worden ingegraven, i.v.m. veiligheid en vorstschade.
  • - 12 Volt verlichting: is zwakstroom en daarom veilig voor kinderen en dieren. Je kan het gemakkelijk zelf installeren en hoeft de kabels niet in te graven (onder een dun laagje aarde kan). Zwakstroom heeft wel transformators nodig.

Een tweede waar je over na kunt denken is de elektriciteitsbron van de lamp. Sluit je de buitenverlichting als een aparte stroomkring aan op de energievoorziening in huis of ga je voor buitenverlichting dat zelf energie opwekt? Denk bijvoorbeeld aan buitenlampen met zonnepaneeltjes, die zichzelf gedurende de dag opladen. Het type lamp dat in de verlichter zit, is zeer bepalend voor de sfeer.

Allerlaatst kun je denken over wanneer jouw tuinverlichting moet inschakelen. Wil je dit handmatig doen met een schakelaar, of moet het automatisch gaan? Automatische tuinverlichting werkt op sensoren. Bewegingssensoren activeren de tuinverlichting wanneer je langs loopt. Dit is energiebesparend, omdat de verlichting dan niet de hele nacht blijft branden, maar werken ook afschrikkend voor inbrekers. Lampen met lichtsensoren activeren de buitenlampen wanneer het buiten donker wordt. Ook kun je de buitenverlichting op een tijdklok laten werken. In dit geval geef je aan op welk tijdstip je wil dat de verlichting in- en uitgeschakeld wordt. Dit kun je aanpassen naar mate de dagen langer of juist korter worden.

Vuurkorf of vuurschaal als verlichting

Waarom elektrische lichten in jouw tuin, als je ook met vuur een geweldige sfeer kunt creëren? Met een vuurkorf of een vuurschaal prikkel je al je zintuigen. Voel de warmte die van het vuur af komt, ruik de verbrandde houtblokken, hoor het knapperen van het hout, zie de dansende vlammen en de zwevende asdeeltjes... En proef hoe de overheerlijke marshmallows of worstjes die klaargemaakt zijn boven het vuur! Fantastische sfeermakers dus. Met de prachtige variatie in het ontwerp van de vuurkorfen en vuurschalen is er altijd wel één die perfect bij jouw tuin past. Maak de look compleet met een paar mooie fakkels die de mooiste punten van jouw tuin op een mysterieuze manier verlichten.

Tuinverlichting tips

Ter afsluiting van dit artikel, nog de laatste tuinverlichting tips waar je rekening mee kunt houden bij het aanschaffen van tuinverlichting.

  • - Teken op schaal een plattegrond van de tuin. Op die manier kun je precies uitrekenen waar de verlichting moet komen, hoeveel lampen je moet aanschaffen en hoeveel meter kabel je eventueel nodig hebt.
  • - Het is tegenwoordig mogelijk om het design van de buitenverlichting af te stemmen op de binnenverlichting. Zo zijn er nu ook schemerlampen en kroonluchters voor buiten!
  • - Denk bij de aanschaf van buitenverlichting ook aan eventuele spelende kinderen of huisdieren. Met grondspots of hanglampen voorkom je dat de verlichting in de weg staat.

Terrasverwarming

Naast tuinverlichting, is terrasverwarming ook belangrijk voor een zo lang mogelijke zomeravond buiten in de tuin. Vuur zorgt voor warmte en licht, waardoor je twee vliegen in één klap slaat. Je kunt hiervoor de eerder genoemde vuurschaal of vuurkorf gebruiken. Vind je de warmte dat van het vuur af komt belangrijker dan licht? Bekijk dan eens of een mooie terrashaard bij jouw tuin past. Dit beschermt het vuur ook gelijk wat meer tegen wind dan een vuurkof en vuurschaal en ziet er ook overdag schitterend uit op het terras. Liever helemaal geen vuur, maar wel een warm terras? Dan is een heater ideaal. Misschien denk je nu aan de saaie metalen heaters, maar er bestaat ontzettend veel variatie hierin. Van kleurrijke staande heaters, tot sfeervolle hangende heaters. Maak jouw terras compleet en zorg er voor dat jij nog tot in de late uren kunt genieten van jouw loungeset en van het buiten zijn.

tuinverlichting tips