Loungeset steigerhout

Loungeset steigerhout

Een loungeset van steigerhout is erg populair en hebben een mooie natuurlijke uitstraling. Een loungeset van steigerhout heeft iets stoers en zie je bijvoorbeeld veel terug bij strandtenten. Hierbij heb je ook nog een het voordeel dat je deze helemaal op maat kan laten maken, waardoor je hem precies voor dat ene leuke hoekje in de tuin kan laten maken. Steigerhout tuinmeubelen zijn niet onderhoudsvrij, je moet deze wel onderhouden door ze met een wax of lak te behandelen. Dit is bijvoorbeeld niet nodig met wicker hoek loungesets. Een loungeset kan je van veel verschillende materialen maken, hier kan je meer lezen op de pagina "materialen van loungesets"  Hieronder zal ik de voor en nadelen van een loungeset opsommen van steigerhout.

Loungeset steigerhout

 

6 Voordelen steigerhout

 • Je kan hem zelf maken van steigerhout als je handig bent.
 • Je kan hem helemaal opmaat laten maken.
 • Steigerhout is relatief goedkoop in vergelijking met teakhout tuinmeubelen.
 • Je loungeset heeft direct een stoer uiterlijk door het steigerhout.
 • Je kan het voor binnen en buiten gebruiken.
 • Door het gewicht waaien ze niet snel weg of zijn ze eenvoudig mee te nemen.

4 Nadelen steigerhouten

 • Het is een natuurlijk product, dus je moet het onderhouden, anders gaat kapot/ rotten/ schimmelen.
 • Steigerhouten meubelen zijn zwaar en dus niet makkelijk verplaatsbaar.
 • Het zitcomfort is laag, waardoor je goede tuinkussens moet gebruiken.
 • Goede tuinkussens op maat laten maken is erg duur.

 

Het plaatsen van je steigerhouten tuinset

Het goed plaatsen en onderhouden van je steigerhouten tuinmeubelen is belangrijk, want dit zorgt ervoor dat je langer plezier hebt van je loungeset, tuinset, tuintafel of stoelen. Hierbij moet je rekening houden met het gebruik ervan en het behandelen van je tuinset. Wanneer je bijvoorbeeld je tuinset van steigerhout continue in een vochtige omgeving staat, dan gaat hij rotten.Het is belangrijk dat je houten tuinmeubelen kunnen drogen na een regenbui, daarom moet je zorgen dat de wind en zon invloed kunnen hebben op je steigerhouten tafel of bank. Je kan bijvoorbeeld in het laag seizoen (na de zomer) je loungebank op een kleine verhoging zetten, bijvoorbeeld een paar stenen. Hierdoor kan de wind onder je loungebank doorwaaien en kan hij drogen.

 

Steigerhouten meubelen onderhouden & beschermen

Je tuinset van steigerhout moet je beschermen als je er langer plezier van wilt hebben. Steigerhout kan gaan rotten en dat wil je natuurlijk voorkomen. Je kan daarom je tuinmeubelen behandelen met een wax, beits, verf of een blanke lak. Wij raden aan om een natuurlijk wax te gebruiken die er voor zorgt dat het steigerhout zijn originele kleur behoudt. Daarbij zorgt de wax ervoor dat het water afstotend is en tegelijkertijd nog wel kan ademen. Je wilt namelijk niet dat het steigerhout verstikt en dan alsnog kapot gaat. Dit moet je wel elk jaar herhalen, waarbij wij aanraden om voor de behandeling de tuinset eerst goed te reinigen. Hierna pakt de wax, beits of lak beter. Uiteraard moet je gedurende het hele jaar er voor zorgen dat het steigerhout kan drogen na een vochtige periode. Dus natte bladen er tijdig vanaf halen en de steigerhouten tuinmeubelen in het laag seizoen (na de zomer) op een verhoging zetten, zodat de wind onder de poten kan doorwaaien en kunnen drogen.

 

Praktische tips voor je steigerhouten loungeset

 • Gebruik kwalitatief hoogwaardige kussens met een goede vulling voor een hoog zitcomfort. Deze zijn duur, maar zorgt wel voor een veel groter gebruikers gemak.
 • Plaats schuif pootjes onder je meubelen (plastic harder druk knopjes, kan je zo bij de Gamma kopen) Hierdoor staan je tuinmeubelen net iets van de grond, waardoor hij niet continue op de natte ondergrond staat en de wind kan er net onderdoor waaien. Daarnaast beschadigt het steigerhout minder als je hem verschuift.
 • Voorkom dat er lang vochtige dingen op liggen zoals, bladeren of natte kussens.
 

Steigerhout kopen?

Ga je steigerhout kopen, om zelf een steigerhouten tuinset te bouwen, dan kan je kiezen uit de verschillende soorten steiger planken. De verschillen in planken zijn erg belangrijk voor de toekomst van je tuinset/ loungeset of tuintafel. Daarom vind je hieronder de verschillen in planken.

 

Gebruikt steigerhout: gebruikt stiegerhout zijn steigerhouten planken die al eens gebruikt zijn. Je zou denken dat dit de goedkoopste optie is, aangezien het tweedehands planken zijn, maar dat is niet het geval. Gebruikt steigerhout is duurder dan nieuw steigerhout en zijn kwalitatief ook beter. Deze planken zijn al uitgehard, droog en zullen dus minder "werken" (krimpen).

 

Nieuw steigerhout: Nieuw steigerhout is lichter van kleur en ook vochtiger. Wij raden aan om dit hout eerst zoveel mogelijk te drogen, om te zorgen dat deze minder gaan krimpen/ scheuren nadat je je steigerhouten loungeset in elkaar hebt gezet. Deze houten planken zijn over het algemeen goedkoper, echter kwalitatief ook minder.

 

Gedroogd steigerhout: Je moet altijd een steigerhouten loungeset maken van gedroogd steigerhout. Het drogen van steigerhout kan tussen de 6 tot 8 weken duren. Laat na aankoop de planken dus los van elkaar eerst drogen, door ze op te stapelen met stenen of plankje ertussen. De lucht kan er dan doorheen blazen en de planken kunnen dan drogen. Uiteraard moeten ze in een droge ruimte liggen en niet in een vochtige schuur.

 

Niet gedroogd steigerhout: Wil je graag dat je verrast wordt, dan bouw je je tuinset van vochtig steigerhout. Je merkt dat je tafel, tuinstoelen, bank of loungeset binnen enkele weken scheuren gaat krijgen, planken trekken krom en je tuinmeubelen zijn niet mooi meer of vallen zelf uit elkaar. Laat daarom altijd je planken drogen!