• Laagste prijsgarantie
  • Snelle levering

Wicker

Wicker

Wij krijgen vaak de vraag, wat is wicker? Veel mensen weten niet wat wicker is, terwijl elke loungeset of tuinset die ze tot nu toe hebben bekeken, een wicker tuinset/ loungeset is. Heel simpel gezegd is wicker een vlechtwerk van kunststof draden. Bij wicker tuinsets is het vlechtswerk van kunststof draden, om een aluminium frame gevlochten, waardoor er bijvoorbeeld een mooie loungebank of tuinstoel ontstaat. Hieronder een afbeelding van een wicker lounge stoel:

Wicker en rotan, wat is het verschil?

Wicker en rotan lijken heel veel voor op elkaar, echter zit er een heel duidelijk verschil tussen de twee materialen. Zo is wicker een kunststof draad en rotan is een natuurlijk draad die gevlochten is. Hierbij is wicker dus onderhoudsvrij en gaat het heel lang mee. Rotan is onderhoud gevoeliger aangezien het een natuurlijk materiaal is. Rotan gaat bijvoorbeeld schimmelen, rotten en uitdrogen. Door het natuurlijk proces valt een rotan tuinmeubel uiteindelijk uit elkaar. Dit zal niet of veel minder snel gebeuren van bij wicker tuinmeubelen.

 

3 soorten wicker

Wicker heb je in veel verschillende kleuren en kwaliteiten, waarbij je ze terug ziet in 3 verschillende soorten. Deze 3 soorten hebben allemaal een andere eigenschap welke ik hieronder kort zat toelichten. Hierbij begin ik bij de dikste en meest sterke wicker soort en eindig ik bij de minst sterke variant.

Rond wicker

Rond wicker draad is het meest sterke vlechtwerk wat je kan kopen. Dit komt omdat draad het dikste is, waardoor er dus meer materiaal op zit en dus ook sterker is. Het vlechtdraad is hierbij helemaal rond.

 

 

 

 

 

 

 

Half rond wicker

Half rond wicker is een rond wickerdraad wat als het ware door midden is gesneden. Hierdoor kan het vlechtwerk strakker om het aluminium frame worden gevlochten. Echter omdat het materiaal nu minder dik is, is het kwetsbaarder dan rond wicker.

 

 

 

 

 

 

 

Plat wicker

Dit is een plat draad waarbij de breedte van het draad kan variëren. Zo heb je plat vlechtdraad van 0,5 cm breed en van 2 cm breed. De dikte van het draad is dunner dan rond vlechtdraad en daardoor kwetsbaarder. Een plat wicker draad zou bijvoorbeeld eerder kunnen gaan scheuren bij een beschadiging, dan een rond vlechtdraad. Daarnaast kan een plat vlechtdraad moderner ogen aangezien je er een strak design van kan vlechten. Plat wicker is ook de goedkoopste variant, aangezien het materiaal het mist dik is.

 

 

 

 

 

Kwaliteitsverschillen in wicker

Zoals hierboven aangegeven is plat wicker de meest kwetsbare kwaliteit als je het vergelijkt met halfrond en rond vlechtwerk. Echter zit is in elke soort ook weer een kwaliteitsverschil. Zo bestaat er "Hularo" wicker. Hularo wicker is op dit moment de beste kwaliteit die je kan krijgen.

- Hularo wicker

Op Hularo wicker krijg je bijvoorbeeld 10 jaar garantie op de kleur echtheid van het draad. Mocht het draad binnen 3 jaar verkeuren door invloeden van het weer, dan heeft u hier garantie op. 4 Seasons Outdoor, wat wij ook verkopen, gebruikt op alle wicker tuinmeubelen "hularo" wicker. Het vlechtwerk is uitgebreid blootgesteld aan: zout water, chloor, lotions en uv straling, waarbij erop is gelet dat het draad niet verkleurt. Een betere kwaliteit kan je dus niet krijgen.

 

Wicker onderhoud

Om maximaal te blijven genieten van je wicker loungeset of wicker tuinmeubelen, is het raadzaam om zo af en toe het vlechtwerk te verwennen met een onderhoudsmiddelen. Door het onderhoudsmiddel bescherm je je tuinmeubelen beter tegen zure regen, uv-stralingen en uitdroging. Onderhoud is niet noodzakelijk, maar door het wickerdraad beter te beschermt tegen deze invloeden blijft hij er langer als nieuw uit zien en wordt de levensduur verlengt. Het is geen rotan, wat je echt moet onderhouden omdat het een natuurlijk materiaal is.

 

Wicker tuinmeubelen beschermen

Het is altijd raadzaam om je wicker tuinset te beschermen tegen weersinvloeden, maar ook andere invloeden van buitenaf zoals vogelpoep waar zuren in zitten die invloed hebben op de kwaliteit van je wicker. Een beschermhoes is dus een hele goede manier om je loungeset te beschermen wanneer je er geen gebruik van maakt. Zeker in het laag seizoen, wanneer je er geen gebruik van maakt, dan trek je de beschermhoes erover en hij is mooi beschermd tegen invloeden van buitenaf.